Merhaba arkadaşlar 🙂 Bugün bir ağda kullanılan cihazları inceleyeceğiz.Bir ağda kullanılabilecek cihazlar temel olarak;
-Hub , Router , Switch, Gateway, Firewall, Microtransceiver, Transceiver, Repeater, Bridge
olmak üzere 9 başlıkda incelenebilirler.
Şimdi tek tek bu cihazlar hakkında bilgi sahibi olalım.
Hub:En ilkel network cihazıdır.Hub kendisine bağlı olna diğer bütün cihazlarla aynı yoldan haberleşir.Bu da kullanılan yolda trafiğe kimi zaman collision’a* sebep olur.Bunu engellemek için Cihazlar önce yolun boş olup olmadığını kontrol ederek paket yollarlar ancak buda performansı düşürür.Çeşitli sayıda porta sahip olaları vardır.
(*collision: aynı anda aynı veri taşıma yoluna gönderilen paketlerin karşılaşması sonucu oluşan çarpışma.)
Router:Routerlar yönlendirme cihazlarıdır.Yani paketimizin iletimi esnasında gerek doğru yolu bulmak için gerekse en iyi doğru yolu bulmak için pakete yön verirler.İki LAN arası yada LAN-WAN arası çalışırlar.Kendisine ait işletim sistemi(IOS) bulunan routerlar basit cihazlar değildir tam tersi komplextirler.
Switch:Kelime anlamı anahtarlama demektir.Kendisine bağlı cihazlara anahtarlamalı yol seçmesi ile hub dan farkını gösterir.Yani bir paketin taşınması esnasında hub paketi bütün cihazlara iletirken switch ilgili cihaza iletir.Burada öğrenmemizde fayda olan bir kavrama daha değinmek istiyorum ‘flood’.Flood,bilgisayarların network katmanlarının MAC adreslerini* tutmasıdır.Bu switch için bir öğrenme sürecidir çünkü başlangıçta hangi paketin hangi cihaza gideceğini bilemez ve flood yoluyla öğrenir.Hub gibi çok portludur.
GateWay: Dönüşüm yapan cihazlardır.Farklı network teknolojileri(protokolleri) arası dönüşüm yapar.Örneğin FDDI yı Ethernet diline çevirmek gibi.
Not: Bu işlemi bazı routerlarda yapabilir ancak temelde bu gateway ın işidir.
Firewall: Güvenlik sağlayan yazılımsal yada donanımsal sistemdir.Yani özel ağlar ile internet arasındaki izinleri,yetkileri kısacası tüm trafiği çift yönlü kontrol eden cihazdır.
Repeater:Repeat ‘ın kelime anlamı tekrar demektir.Bu cihaz aldığı sinyali tekrarlar,binary forma cevirir ve segmentlere yollar.Ancak görevi basit sinyal yükselticilerle karıştırılmamalıdır.Doğru tabir çesitli dış etkenlerle zayıflayan sinyalin dış etkenlerden arındırılmasıdır.
Microtransceiver:Kablo tipleri arasındaki dönüşümü gerçekleştiren cihazlardır.Örneğin: UTP yi AUI ya çevirmek gibi.
Transceiver: Ethernet ile koaksiyel kablo arasındaki bağlantıyı sağlayan iğne uçlu -kolay arızalanan- cihazdır.
Evet arkadaşlar bu cihazlarla networkun fiziksel yapısı ve nelerin bir ağ içinde kullanılabiliceği hakkında bilgi sahibi olduk ve kafamızda kavramlar somutlaştı.