Bir markanın sosyal medyayı son derece akıllı ve kullanışlı bir strateji izleyerek, her bir kullanıcıyı kazanmasına ve markasının istekli bir elçisi haline getirmesine “sosyal reklam” diyebiliriz . Bunun en güzel ve dünyaca en bilinen örneğini incelemek istersek “Virgin America” firmasına göz atabiliriz. Virgin America nın hemen her postunun altında yüzlerce organik beğeni ve gönderi görmek mümkün. Başarılarının sırrı ise büyük bir firma olarak sosyal medyaya ayırdıkları bütçenin yanısıra kullanıcılara odaklı hazırlanmış içerikler. ( Ayşe Hocamın verdiği ödeve değinmiş oldum. )
Sosyal reklam için başka bir tanım ise kullanıcının içerikle etkileşimini sağlamak demek. İyi içerikler ile hazırlanmış reklamlar, gönderiler kullanıcıyı istekli ve organik bir paylaşma sürecine görütüyor. Bunu sağlamanın farklı bir yolu ise facebook üzerinde gerçekleştirebildiğimiz reklam çeşitlerinden bir tanesi olan facebook etkileşim reklamı. Etkileşim reklamı ile organik paylaşma sürecinin ilk adımını atabilmekteyiz. Bunun en güzel örneği ise DELL markasını izlediği sosyal medya stratejisi. DELL kullanıcılarla etkileşimi yüksek ve firmanın içinden gerçek örneklerle verdiği reklamlar sayesinde sosyal mecralardaki verimliliğini en üst seviyede tutuyor. (Değinmeden geçemeyeceğim DELL en çok çalışılmak istenen firmalar listesinde çok iyi bir sıralamada yer alıyor ve her çalışanına yaklaşık 8 hafta kadar süren sosyal medya eğitim ve sertifikasını veriyor böylece her çalışanı aynı zamanda bir temsilcisi haline geliyor.)
Facebook Reklam Araçları
Facebookta reklam hazırlamak ve yayınlamak oldukça basit. Sayfanızdaki reklamlar sekmesine giderek hedef kitleniz ve bütçenizle reklam oluşurmanız mümkün. Bu herhangi bir gönderinizi tanıtmak için çok kolay bir yöntem.Bir diğeri ise her ayrıntıyı sizin hazırlayacağınız bir reklam tipi. Bunun adımlarından hızlıca şimdi maddeler halinde bahsederken, ayrınıtlı olarak (görüntülü biçimde adımlayaraktan) ise önümüzdeki makalelerde anlatacağım.
1-Öncelikle reklamlar sekmesindeki ilk ekrandan 9 amaç içinden bize uygun olanı seçiyoruz.
2-Reklam için seçilen -6 görsele kadar ücretsiz- fotoğrafları yüklüyoruz.
3-Reklam başlığını, metni ve görüntülenme yerini seçiyoruz.
4-Konum, cinsiyet, yaş ve ilgi alanı sınırlaması ile reklamı hedef kitleye uygun hale getiriyoruz.
5-Bütçeyi ve reklam tarihlerini belirliyoruz.
6-Ücretlendirme tipini (tıklama başı maliyet-gösterim başı maliyet) seçiyoruz ve onaylanması için facebook’a siparişi veriyoruz.
(Adwords reklamcılığı yapan arkadaşların çok çok daha aşina oldukları sistemin bir benzerini yapmış oluyoruz aslında.)
İş reklam vermekle bitmiyor, tabi ki takibi ve başarısınıda ölçümleme imkanını Facebook bize sağlıyor. Başarımızın en somut konıtlarını şu şekilde sıralamak mümkün:
- Kapsamı yani yarattığı etki ve bunun tıklama oranlarına yansıması
- Viral etki yani bir şeyin kulaktan kulağa yayılması olarak, hızlı yayılması olarak tanımlanabilir
- Demagrafik kırılım
- Etkileşim
(Not: Derslerde reklam verimliliğini ölçen “Ad Manager” dan sonra sohbet, gönderi, etkilinlik vb. üzerinde analizler yapan “Lexicon” dan bahsediyor. Ancak ben bu hizmete bir türlü erişemedim. Lexiconun amacı istenilen terimlerdeki etkileşimi ölçümlemek olaarak nitelendirilmiş)
Sosyal medya stratejileri yazılarına özellikle Facebook’un markalaşmış uygulamaları ile devam edeceğiz.