Selamlar,
Takip ettiğim analytcs derslerini takiben kendime notlar olacak bir bölüme başlıyoruz:)
Öncelikle bilinmesi gereken en temel tanım dijital analizin ne olduğu, peki gerçekten de dijital analiz nedir ?
İnternetin hepimizin hayatını tek bir tık ile kolaylaştırdığı aşikar. İnternetin akabinde de gelişen mobil cihazlarda insanların birbirleriyle her an bağlantı kurmasını kolaylaştırdı. Ve en sonunda da bulut bilişim (cloud computing) ise düşük maliyetle kaydadeğer bir bilişim gücü sağladı. Böylelikle tüketicinin yolculuğu çok değişti, yani aradığı bilgiye kolayca ulaşabilen daha çok bilen, bilmese de araştırıp öğrenen kullanıcılar oluştu. Ve bütün bunların birleşimi ile de muhteşem bi data ortaya çıktı. İşin zor kısmı ise vu verilerin anlamlandırılıp işe yarar bir biçime sokulmasından geçiyor. Dijital analiz tam olarak burada devreye giriyor. Dijital analiz uzmanı Avinash Kaunsk’in tanımını aynen aktarmakta yarar görüyorum : “Dijital analiz, müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin yaşadıkları ve istediğiniz sonuçlara dönüşen çevirim içi deneyimi sürekli olarak geliştirmek amacıyla işletmenize ve rekabete ilişkin nitelik ve nicelik verilerinin analizidir.” – Ne cümle ama! Bir kaç defa okumak gerektirebilir:) –
Etkileşimlerin hızını ve zamanlamasını bile kontrol edebilen ustalaşmış müşteriler karşısında performans seviyelerini saptamak isteyen müşterilerin erişilebilir, güvenilir ve bütün içeren ve mümkünse gerçek zamanlı müşteri analizine ihtiyaçları vardır.
Peki yukardaki tanımda geçen nitelik ve nicelik kavramları bize neyi açıklamalı ?
Sıradan bir veri analizi web sitenize ait çok sayıda niceliksel ölçümü öğrenmenizi sağlar. Müşteri kitlenizin boyutu, nerede bulundukları, yaş aralıkları gibi gibi… Google dahil pek çok analiz aracı uzun yıllarca bu verileri analiz edebiliyordu. Ancak bugün mobil uygulamalar, bulut bağlantılı satış sistemleri hatta evinizdeki buzdolabı bile izlenebilmektedir. Artan kullanıcı etkileşimi ile nitelikleri verilerin sayısı da artar.
Sırada ise işletmeniz için varmak istediğiniz sonucu ve bu sonucu nasıl ölçümleyeceğiniz var. Net bir ölçüm stratejisine sahip olmak ise işleri kolaylaştıracaktır. İnternet dünyasında yaygın olarak görülen 5 işletme hedefi mevcuttur.
1- E-ticaret siteleri hedefi: Ürün ya da hizmet satmaktır.
2- Olası satış oluşturması hedefleyen sitelerin hedefi : satış ekibinin potansiyel müşterilerle bilgi kurması için kullanıcı bilgileri toplamaktır.
3- İçerik yayıncılarının hedefi : Kullanıcılar ile iyi etkileşimde bulunmak ve sık ziyaret almaktır.
4- Online destek sitelerinin amacı : Kullanıcıların ihtiycı olan bilgileri doğru şekilde doğru zamanda bulmalarını sağlamaktır.
5- Branding : Marka bilinci oluşturma ve bağlılığı arttırma.
Devam edecek…