Landing page (açılış sayfası) oluşturmanın ve optimize etmenin en önemli sebebinin doğru kişilere ve hedef kitleye ulaşmak olduğuna uzun uzun değinmiştik. Zaten boş bir hedef kitleye ulaşmanın bir önemi olmayacaktır.
Elbette kullanıcıların aklını okuyabilme gibi bir imkan yok. Bu durumda “Persona” kavramı karşımıza çıkıyor.
Persona : Dijital ortamda var olduğunu varsaydığımız ideal hedef ziyaretçi kitlesidir. Yaş, cinsiyet, eğitim vb. gibi pek çok demografik özelliği vardır. Ancak bu özellikler ya da bu sınıflamalar bazen çok kısıtlayıcı olabilir. Bu yüzden dijital pazarlama çabasını çok keskin olarak belirlenmiş personalar üzerine yoğunlaştırmak yerine mesajları daha geniş açıdan bakacak şekilde vermekte fayda olacaktır. Yani personalardan çok hedef kitleyi ağaşıdaki maddelere göre daha derin ve anlamlı şekilde segmentlemekte fayda olabilir.
– İstekleri : Neyi yapmanın hayalini kurdukları.
– Tutumları : Belirli fikirler hakkında nasıl hissedip düşündükleri.
– Yaşam tarzları : Sağlık, aile,iş gibi konulardaki seçimleri.
– Fikirleri : Olaylara nasıl baktıkları.
Aslında olması gereken ne satıldığından daha çok bunun insanların hayatlarında ya da ihtiyaçlarında ne gibi fark yaratacağının anlatılması. Bu noktada da insanlarla pazarlanmak istenen şey ile ilgili dilek, hayat felsefesi ve düşünceyi adım adım anlatmak çok daha etkili olacaktır. Uzun, faydalı olduğunu düşünülen yazılar yerine kısa öz anlatımlar tercih edilmelidir. (Kaynak kullanığım http://www.quicksprout.com/landing-page-optimization-chapter-2/ daki örnekler de bunu çok güzel açıklamış)
Aşağıda iki ayrı landing page ve yorumlamasını göreceksiniz:
Üstteki sıradan bir landing page iken alttaki optimize edilmiş bir landing page olarak karşımıza çıkıyor ve aslında sonucu tahmin etmek hiç zor değil. Optimize edilmiş olan sayfa tam %91 oranında daha performanslıdır.
Bu örneğin akabinde aşağıda yine bir örnek mevcut. Bu kez performans oranı ilkinde ikiciye göre %203 daha fazla! İlk sayfa özel olarak Mahjongg oyuncularını hedeflemiş durumda. Onlara misyonlarını ve ne kazanacaklarını anlatıp “Sign Up” ve “Facebook” butonu oldukça büyükçe ama yerinde yerleştirilmiş.
İkinci örnekte ise diğer oyunlar ya da diğer oyuncular sergilenmiş. Ancak bu amaçtan uzak ve neredeyse kimsenin umrunda değil. Ziyaretçiler hedefleri doğrultusunda sadece katılıp oyun oynamak isteyeceklerdir.
Hedef Dönüşüm Ayarları
Sıra landing page optimizasyonu yapmanın temel sebeplerinden birisine geldi. Eğer dönüşüm analizi yapmıyor, herhangi bir ölçümleme aracı kullanmıyorsak bütün optimizasyonların ya da açıklamaların çok da bir önemi kalmıyor. Google’ın Analytics aracı ile hedefimiz olan dönüşümleri takip etmemiz mümkün. Analytics ile amaçları ve buna ait dönüşümlerin nekadarının tamamlandığını gözlemlemek mümkün. Burada dönüşümden kasıt sadece bir butona tıklandığında neler olduğu değil. Örneğin:
– E-posta bülten abonelikleri,
– Bir e-kitap indirilme sayısı,
– Sitede geçirilen zaman ve sayfa sayısı,
– Sosyal medya paylaşım durumları,
4 Temel tipte Google Analytics ölçümlemesi(amacı da denilebilir) mevcut.
1 – Hedef URL
Kullanıcı bir teşekkür ya da indirme sayfası gibi bir sayfaya ulaştığında bu başarılı bir dönüşüm olarak sayılır.
2 – Ziyaret/oturum süresi
Sitede harcanan zaman dönüşümü bir başarı göstergesi olarak sayılır.
3 – Sayfa ve ziyaret sayısı
Ziyaret edilen sayfaların sayısını – ve ziyaret sayısını- tutar.
4 – Olay takibi
Dönüşüm hedefleri arasında en etkili ancak henüz az anlaşılmakta olan tiptir. Burada trigger (tetikleyici) devreye girer. Bir PDF açılması veya bir video izlenmesi buna örnek olarak verilebilir, ya da sayfanın linkinin facebookta paylaşılması gibi olaylar başarılı birer dönüşüm sayılmalıdır.
Landing page sayfalarının dönüşüm hedefi olarak hedef URL kullanılacaksa gerçek bir ölçüm için daha gelişmiş izleme araçlarına ihtiyacınız olacak. Ve aşağıdaki soruların da cevabı aranmalıdır:
– Hangi anahtar kelime daha fazla trafik getiriyor?
– Hangi arama motorunda siteye daha fazla ziyaretçi geliyor ?
Neyin test edilmesi gerektiğine nasıl karar verilmeli ?
Makaleyi yazarken benimde yeni öğrendiğim ve çok hoşuma giden bir araçla tanıştım. “Crazyegg” sizin için sitenizi takip ediyor ve “visual heat map” yani sanal ısı haritasını – bence türkçe karşılığı “kullanıcı izi haritası” olmalı – çıkarıyor. Böylelikle kullanıcıların sitenizde en çok nereye odaklandıklarını görme ve izleme şansına sahip oluyorsunuz. En çok tıklama alan kategorilerinizi, kullanıcıların nereye nasıl ilgi gösterdiklerini, nerye kadar sitenizde ilerlediklerini hepsini görmeniz mümkün. Henüz çok çok yeni kullansamda aşağıda 34 ziyaretçi için kendi sitemin heat mapini görebilirsiniz. – İzlemeyi devam ettiriyorum bu alanı güncelleyeceğim henüz 12 saatlik bir durum söz konusu –
Landing Page önceliklendirme tablosu
Analizi yapıldıktan sonra sırada açılış sayfasında hangi ögelerin yer alması gerektiğine karar vermek var. Bunun içinse önceliklendirme tablosu kullanılabilir. Önceliklendirme tablosu istediğiniz ögeler adına bir liste oluşturup, farklı değerler baz alınarak 1-10 arasında atanan değerlerin toplamı sonucunda ortaya çıkıyor. Bu değerlere bir göz atmak istersek;
1- Test süresi : Kısa testler uzun olanlara göre daha yüksek skorlara sahip olmalıdır.
2- Zorluk derecesi : Kolay testler zor ve zaman alıcı olanlara göre daha yüksek puanlı olmalıdır.
3- İşin etkisi : Dönüşüm hunisi ya da call-to-action (türkçesini düşünemiyorum) gibi etkiler daha yüksek puana sahip olmalı.
4- Reklam maliyeti : Oluşturulacak landing page’i tanıtmanın SEO veya Adwords – TBM- maliyetleri hesaplanmalı.
Bir Landing Page’in anatomisi
Şimdi de temel olarak baz alınabilecek bir landing page ve özelliklerini incelemeye geldi sıra. 9 temel adım ve bunlara binayen hizmete/ürüne göre kullanılabilecek 6 tipte landing page formatı mevcut.
1 : Title -sayfa başlığı- ile landing page başlığı arasındaki ilişkili ve tutarlı olmalı!
-Arama teriminin mümkünse başlıkta olmasıdönüşümü arttıracaktır.-
2: İkinci başlık kullanıcıyı içeriği okumaya yöneltecek şekilde kısa, tatlı ve nokta atışı yapılarak seçilmiş olmalı; bununla birlikte kullanıcının sahip olacağı endişe, korku ve sorulardan onu uzak tutmalıdır!
3: Mükemmel anlatım ve kusursuz dilbilgisi!
– İyi bir anlatım çoğu zaman tek başına yetmez. Sitenizin ve içeriğinizin amatör olarak durmaması için özenli hazırlanmış ve dilbilgisi kurallarına uyulmuş bir içeriğe sahip olmalısınız.-
4: Güvenilir olmak çok önemlidir!
– Kullanıcının ilk gözüne çarpacaklardan biri güvenliktir. Örneğin e-ticaret yapıyorsanız sahip olacağınız güvenlik rozet ve sertifikaları kullanıcı için olumlu bir izlenim oalcaktır.-
5: Call-to-action başlıklar önemlidir!
– “Şimdi al, indir, yarat, hemen başla” gibi güçlü ve tetikleyici ifadelere dozunda yer verilmelidir.-
6 : Aksiyon butonlarınızın renginden şekline, site içinde bulunduğu konumdan içerdiği mesaja kadar her şeyin önemli olduğunu unutmayın.
7: Sitenizdeki diğer bağlantılarda önem arzeder!
– Kullanıcıları landing pagede tutmak ilk amacımız ama bununla birlikte diğer linklerde konu ile alakalı olmalı.-
8: Video ve resim gibi görsel içerikleriniz çabuk anlaşılır, basit ve içeriğinizle doğrudan alakalı olmaldır.
9: Mesajınızı ekran boyuna sığdırın!
– Kullanıcılar tek sayfada verilen mesajları daha hızlı alıp, scroll yapma ihtiyacı hissetmedikleri sayfalarla daha fazla etkileşime geçiyorlar.-
Sırada bir langind page tipleri var ancak bu yazıyı daha fazla uzatmamak adına onu gelecek makaleye aldım. Yazarken ben yoruldum, okuduysanız bravo ! 🙂
Sevgiler.