Günümüzde hemen herkes internetten para kazanma peşinde! Biraz yatırım yaparak e-ticaret sitesi açıp çok kısa zamanda hedefine ulaşacağını düşünen büyük bir çoğunluk işin içine girdiğinde öyle olmadığını anlayarak işin reklam kısmının da farkına varır varmaz SEO ve Google Adwords gibi çözümlerde aradığını bulmaya çalışıyor. SEO uzun vadede getirisi olan bir çalışma, o kadar sabırlı olmayan kitle içinse en kısa ve iyi çözüm Google Adwords reklam ağı.
Google Adwords online reklamcılık tipidir, online reklamcılık aslında hayatımıza 1993 yılında girmiş (henüz 3 yaşımdayken:D ), artan kullanıcı sayısı ile de online reklamcılık ciddi bir artışa gitmiş durumda. Şuan ise kullacılar (tüketiciler) karar vermek için en fazla online mecraları kullanmakta. Hergün yepyeni bir girişim bizi karşılamakta.
Google Adwords ise hayatımıza 2000 de girerek şuan çok çok büyük bir reklam ağı haline geldi. Büyüyen her yerde olduğu gibi burada da rekabet kaçınılmaz elbette.
Peki Google’ da nasıl reklamlar verilebilir?
Google’da 3 tipte reklam yayınlamak mümkündür. Bunlardan ilki “Arama Ağı Reklamları”. Yani Google a ait arama sayfalarında dönen cevaplar içinde reklamları yayınlamak mümkün. Bir diğeri “Görüntülü Reklam Ağı” ile Google a ait youtube, gmail, blogger gibi sistemlerin yanında Google ile anlaşmalı olan binlerce hatta onbinlerce bağımsız sitede verilebiliyor. Sonuncusu ise “İş ortakları arama ağı” yani arama fonksiyonu için Google altyapısını kullanan siteler.
Tabi ki amacımıza uygun reklam tipini seçmek oldukça önemli. Arama reklamları doğrudan yanıt denilen yani direk satış, telefon , kayıt gibi hedefler için önemli iken, marka bilinilirliğini (branding) gözetenler içinse görüntülü reklam ağı akılcı çözümler oluşturmakta.
Reklam vermeye başlamak içinse bir hesaba ihtiyaç var.
Adwords Hesap Tipleri
Ajanslar için Müşteri Merkezi (kısaca MM) hesapları ve kişisel hesaplar için standart hesaplar kullanılıyor.
Standart bir hesap sahibi olmak içinse sadece bir Google hesabı yetiyor . Bu demek oluyor ki hesabınızı kendiniz yönetecekseniz, ya da sizin adınıza bir ajans değil şahıs yönetecekse standart hesap işinizi görecektir.
MM hesaplar ise ajanslar için, kendi içerisinde 5 dikey katmana kadar düzenlenebilir, yani bir MM hesabına başka bir MM hesabının bağlanması mümkündür, bunun yanı sıra standart hesaplarla MM arasında bağlatı kurulması da mümküdür, tek ihtiyacınız olan 10 haneli müşteri numarası.
Hesabıda oluşturduk, sıra en sevimsiz yerde : ödeme !
Adwords Ödeme Yöntemleri
Burada 2 tip ödeme yöntemi karşımıza çıkıyor. Otomatik ve manuel ödemeler. Otomatik ödemelerde kredi kartınızdan önce reklam verip sonrasında ödeme yapmanız mümkündür. Diğerinde ise bakiye yükleme yöntemi tipinde manuel ödemeler. Manuel ödemelerde sizin belirleyip yatırdığınız tutar üzerinden reklam yayınlandıkça düşülen bir sistem söz konusudur.
Bir de ajansların kullandığı yönetici tanımlı harcama mevcuttur. MM hesabı ile ajanslar dönem-bütçe kontrolü çerçevesinde belirli bütçeler tanımlanmasını sağlayabilirler.
Not: Hesap oluştururken dikkat edilmesi gereken minicik bir noktaya değinmek istiyorum. Hesap kurulumu esnasında Ülke, zaman dilimi ve para birimini dikkatli belirlemekte fayda var, çünkü tekrar değiştirilemiyorlar.
Adwords Hesap Erişimi
Bir hesaba birden fazla kullanıcı için erişim hakkı mümkün. Hatta bu erişimlerin sınırlarını belirlemek de mümkün. Örneğin izin verdiğiniz kullanıcı sadece kampanyalarınızı görüntüler ama değişiklik yapamaz. 5 farklı tipte erişim yetkisi verilebiliyor.
– Salt okuma (raporları görüntüler, kampanyalara göz atabilir)
– Salt e-posta (mail, rapor ve uyarı alırken, hesap oturumunu açamaz)
– Standart erişim (kampanya düzenler, hesap ayarı değiştiremez)
– Yönetici (tüm yetkilere sahip adından belli 😀 )
– Müşteri Merkezi (salt okuma ve standart yetkilendirme yapabilir)
Google reklam türleri ve temel kavramlardan sonra sıra kampanya oluşturma ve kampanya ayarlarında olacak 😉