Merhaba arkadaşlar 🙂
Bugün networking temellerinden hızlıca bahsedip kavramları kafamızda oturtmaya devam edeceğiz.Daha sonra da Network tiplerine değinip;teknolojileri inceleyeceğiz (-ethernet,-token ring,-ATM,-FDDI,-Frame Relay)
Genel Kavramlar:
Networklerin gelişmesiyle oluşan en güzel özelliklerden biri verileri disket,cd vb. araçlarla taşıma devrinin bitmiş olmasıdır.İstediğimizde ağımızdaki bütün bilgisayarlara ulaşıp gerekli bilgilere erişebilmekteyiz.Aynı şekilde bilgisayarlardan birinde herhangi bir sorun olması durumunda network e mudahalede bulunabilriz.
Bir ağdaki bilgisayarlar farklı roller üstlenebilriler.Bütün kaynakların toplantığı,verilerin depolandığı,paylaşılan yazılım ve donanımı içeren bilgisayara server diyoruz.Bu paylaşımı kullanan veriye ihtiyac duyan bilgisayara ise istemci(client) diyoruz.
Elbette bir ağın temelinde haberleşme yatar.Bilgisayarlar da birbirleriyle belli kurallar çerçevesinde haberleşirler ve bunlara da protokoller diyoruz.İhtiyac duyulan kadar farklı tipte protokol mevcut(yeri geldikce öğreneceğiz).Haberleşmeyi sağlayan TCP\IP,IPX-SPX gibi…
Network tipleri:
-Peer to peer
-Client/server olmak üzere iki temel başlıktan bahsedebiliriz.
İki tipin birbirinden farkı ise peer to peer de her bilgisayarın gerekli zamanda server olarak kullanılabilmesidir.Yani bilgiler tek bir merkezde toplanmaz;istenilen bilgisayarda toplanabilir.Maximum 10 kullanıcıya kadar sağlıklı hitap eden tiptir;diğerinde ise bütün ağı bir bilgisayar yönetir,depo ve paylaşım için sadece server kullanılır yani herkes kendi işini yapar.
LAN,WAN ve MAN kavramları:
Ağlar büyüklüklerine göre 3 başlığa ayrılırlar.
1-LAN(Local Area NetWork): Birbirine yakın bulunan ve kablolar ile fiziksel olarak bağlı olan bilgisayarların oluşturduğu ağlardır.
2-WAN(Wide Area Network):İki ve daha fazla LAN ın birbirine bağlanması ile WAN oluşur.
3-MAN(Metropolitan Area Network):Bir bölgenin farklı LAN lara bağlanmasıdır diyebiliriz.
Ethernet teknolojileri:(ethernet,tokenring,ATM,FDDI,frame relay)
Verinin bir noktadan başka bir noktaya iletimi için farklı yollar bulunmuş ve teknolojiler geliştirilmiştir.Bu teknolojileri birbirinden ayıran şey verinin kablolar üzerinde nasıl ve hangi yolla aktarıldığıdır.Her teknoloji bu iletimi kendi kurallarına göre yapar ve kendine ait cihazları vardır.Açıklayacağımız teknolojiler için taşıyıcı protokoller diyebiliriz.Yani veri paketleri bir network den diğerine gitmek için bu protokolleri kullanırlar.
Ethernet: ofisimizde,evimizde gördüğümüz temel teknolojidir.Ayrıntılarını ayrıca başka bir makalede inceleyeceğiz.
Token-ring: Veriler her bir bilgisayara kapalı bir zincir üzerinde dolaşıyormuş gibi gönderilirler.Dolayısı ile ring topolojide kullanılırlar.Dejanavantajı aynı verinin birden fazla kez merkezden geçmesidir.Kullanılma sebebi ise güvenliktir.Önemli verilerin taşınmasında tercih edilir.
ATM: Asenkron veri aktarım modudur.Network üzerinde gidip gelen her türlü sinyal iletimi için 1988 de oluşturulmuş bir standarttır.Paket anahtarlama yapar.
(paket anahtarlama: biden fazla parçalı networklerde verinin parçalanıp ayrı yollardan taşınıp sonra tekrar birleştirilmesidir)
FDDI :100 mbps hızda veri taşınmasını esas alan ve ethernet ve token-ring e alternatif olarak sunulan bir teknolojidir.Fiber optik kaploların kullanıldığı bir yapıyı içerir.
Frame Relay: Veriler bir network de bir noktadan başka bir noktaya hedeflenerek gönderilir ve takip ettiği yol bilinmez.Avantajı ise kullandığımız kadar ödememe yapılmasıdır.
1980 lerden hemen hemen günümüze uzanan temel teknolojileri inceledik.Bu kavramları anladıkca networkun mantığının daha kolay yerleşeceğini düşünüyorum.Veri taşınmasının nasıl sağlandığı hakkında artık bir fikrimiz oluştu.
iyi çalışmalar 🙂