Merhaba arkadaşlar:)
Bugün bir network ‘un önemli parçalarından biri olan router a giriş yapacağız.Network cihazlarını tanıtırken değinmiştik;router paketlerimizi yönlendirmeye yarayan cihazdır.Router fiziksel bir cihazdır.Kendisine gelen veri paketlerini yine kendi içindeki sisteme göre bir sonraki adrese gönderir.İki network arası bağlantı kurup köprü görevini de üstlenir.Ciddi anlamda akıllı bir alettir 🙂 Her türlü kötü şartta da çalışacak şekildedir.
Şimdi routerin bileşenlerine bir göz atalım ve çalışma sistemini öğrenelim.Daha sonra da işin gerçekten zevkli olan kısmı olan konfigrasyona el atacağız…
Router için bir bilgisayardır desek yanlış olmaz.Tıpkı evimizde kullandığımız bilgisayarlar gibi bir işletim sistemine,RAM e,anakarta vb. elemanlara sahiptir ancak genel olarak boş bir bilgisayar kasası gibi üretilir.Biz kendi ihtiyaclarımız doğrultusunda gerekli modülleri üzerine yerleştirebiliriz.
Nasıl ki bilgisayara elektiriği ilk verdiğimizde devreye BIOS giriyor;routerda da bu işi Bootstrop yazılımı gerçekleştiriyor.Yani hemen donanımsal gereçleri bir gözden geçiriyor.Yine aynı bilgisayardaki gibi bir işletim sistemine sahiptirler ve bu işletim sistemininn adı IOS tur.Bir routerda 4 çeşit hafıza birimi mevcuttur.Bunlar :
RAM,ROM,Flash Memory,NVRAM dir.Configrasyon dosyaları flash memoryde tutulur,RAM üzerinde işlmi gerçekleştirir.Bootstroop yazılımı ise ROM da tutulur.
Router hangi işlemi yapacağını bizim gönderdiğimiz komutlar ile bilebilir.Bu komutların oluşturduğu dosya topluluğuna konfigrasyon dosyası diyoruz.IOS un yüklenmesinden sonra bu dosyalar oluşturulur.
Routerlar en kötü şartlarda bile çalışacak şekilde üretilir demiştik.Eğer sunucu yoksa yada flash memory den kaynaklı işletim sistemi açılmıyorsa sistem otomatik olarak ROM içinde saklanan ve yedek işletim sistemi diye tabir edebileceğimiz biraz alt sürüm olan bir işletim sistemini devreye sokar.
Biraz da donanımsal olarak incelersek;routerın üzerinde iki tane yönetim portu vardır.Bir tanesi konsol portudur.(direk bağantı kurmak için) Diğeri de aux portudur(uzaktan bağlantı için).Yani router uzaktan da konfigre edilebilir.Ancak güvenlik açığı olabilicek durumlarda aux pek tercih edilmemektedir.
Şimdiye kadar düz ve cross kablo tiplerini öğrenmiştik.Bilgisayar ile router arasındaki bağlantıyı yapan kabloya Rollover kablo denir.Bağlantıyı yapar ancak veri taşımaz.
Kısaca özetlersek;
IOS: Router ın işletim sistemi.
Bootstrop:Router ın BIOS u.
Hafıza birimleri: RAM;ROM;NVRAM;Flash Memory.
Portlar: konsol ve aux.
Router ın donanımsal ve yazılımsal özelliklerini ana hatlarıyla inceleyip çalışma yapısını öğrenmiş bulunmaktayız.Paketlerimizin yönlendirmesini yaparken router belli protokoller kullanır.Sonraki makalelerde bu protokolleri ve router a komut verme işlemini uygulamalı olarak yapacağız.