Özelikle arama motoru optimizasyonuna(SEO) yeni başlayanlar yada neden seo danışmanlığı almalıyım sorusunu soranlar için ortaya kavram kargaşaları çıkabiliyor. Bu yazıda temel seo kavramları üzerinde kavramları netleştirmeye çalışacağım.
Temel seo kavramları :[badge style=”blue”][/badge]
Arama Motoru: Bugün hemen herkese Google dediğimizde akla gelen şeydir arama motoru 🙂 Yani teknik anlamda yüksek performanslı sunucularla, var olan tüm internet sitelerini indeksleyen ve istediğimiz bilgiye ulaşmamızı sağlayan ve aslında web sitesi olan sistemlerdir. Ve en önemlisi seonunda ortaya çıkış noktasıdır. Sonuçta arama motorlarının organik sonuçlarında üst sıralarda çıkmak temel amacımızdır.
Domain : Kelime anlamı “alan adı”dır. İnternette sizi temsil edecek harf ve rakamlardan oluşan DNS protokolüyle bir hostinge bağlanarak ip üzeriden yayın yapan isimlerdir. Farklı uzantıları mevcuttur(.com, .net, .co …). www.gülistanboylu.com gibi 🙂
Title: Kelime anlamı olan başlıktan yola çıkarak hem her yazının hem sitenin hemde yan sayfaların başlıklarıdır diyebilirim. Önemi nedir diye düşünürsek de sayfa başlıkları arama motorlarında görüntülenirler dolayısı ile seo ile yakından ilgilidir. Ayrıca yazı başlığınızında yazı içeriğiniz ile alakalı olması da önemlidir. Aşağıda site başlığına ve meta description için ait bir örnek mevcuttur.
Title örneğiMeta Description: “Tanımlama” manasına gelen description sitenizin, yazılarınızın ve her bir sayfanızın açıklamasıdır. Seo teknikleri bakımından anahtar kelime yada etiket kavramları kadar direk etkiye sahip değildir ancak kişinin arama sonuçlarında title altında descriptionu görüp okuduğu zaman yaptığı arama ile direk alakalı olması durumunda sitenizi ziyaret etme olasılığı yükselecektir. Bu nedenle de ilgili alana ne yazdığımız ziyaretçi çekme açısından oldukça önemlidir. Yani bu alanı arama sonuçlarında çıkacağını bilerek doldurmalıyız.
Meta Keyword: Arama motorları robotlarına site hakkında bilgi veren kelimelerdir. Etkisinin eskisi gibi olmadığı, bir fayda sağlamadığı tartışılsada kanaatim İçeriğin kalitesi ile doğru orantılı olduğu ve meta keywordler içerikle ne kadar alakalı ise o oranda fayda sağladığı.
Canonical URL: Arama motoruna doğru linki belirttiğimiz kod parçacığıdır. Yani arama motorlarına belirttiğimiz sayfada öncelik vermesini rica etmiş oluyoruz 🙂 Sayflarımız içinden bir standart sayfa belirleniyor ve arama motorlarının dizinine en iyi arama sonucunu göstermesi için o sayfa ekleniyor. Google bu durum için uzun uzun bir anlatımda bulunmuş dilerseniz buyrun.
Backlink: Basit anlamıyla bir siteden diğerine verilen bağlantıdır. Yani link çıkışıdır. Backlink almanın pek çok yolu vardır. Bloglardan, forumlardan , benzer içerikli sitelerden, sosyal ağlardan… Pek çok şekilde backlink edinebilsek de en faydalısı bunun doğal yollarla olmasıdır. Yani sitenizin içeriği nekadar iyiyse ve insanlar tarafından sevilirse zaten internette doğru yerini alır ve en doğal yolla backlink elde etmiş olursunuz. Doğal olmayan yolla backlink edinirken ise en çok dikkat edilmesi gereken sitenizi backlink yığınına çevirmemek olması, her şey dozunda güzel 🙂
İndex: Açıklaması aradığımız bir konuya daha çabuk ulaşmamızın sağlanması için tüm konuların liste halinde tutulmasıdır. Bunu seo’ya uyarlarsak arama motorlarındaki listelemedir. Kavram olarak da indekslenmek ve index almak olarak karşımıza çıkıyor ve arama motorlarınca farkedilip kayıt altına alınmak manasını taşıyor. Ne kadar çok indeksimiz olursa arama motorları tarafından okadar dikkate değer bir site oluruz. Bu nedenle index almak da önemli kavramlardan bir tanesidir.
On-Page SEO/Off Page SEO: Basitçe bir açıklamayla on-page site içi seo çalışmasıdır. Yani sitenizin içinde etiket, title, meta… gibi yaptığınız düzenleme ve çalışmaları kapsar. Bu kavramların yanı sıra düzgün kodlama(temiz kodlama), seonun en önemli ayaklarından olan özgün içerik gibi sitenize özel durumları da kapsıyor. Off-page ise tahmin edebilceğiniz gibi site dışı seo çalışmasıdır. Buna en basit örnek kavram ise backlinktir.
Google PageRank: Türkçe karşılığı bulunmayan bu kavram aslında her şeye cevabı olması sebebi ile öğretmen saydığımız google’ ın sitenize verdiği nottur . Kullandığı algoritmalarla google bir PR puanı belirler. PR kriterlerine gelince olay yine en başta özgün içeriğe bakıyor. Devamında önemli olanlar doğal backlink, düzenli paylaşım, sosyal ağ tanıtımı… PageRank’ ı arttırmanın yolu bunlardan geçerken backlink aldığınız sitelerin PageRanklarının da sizi etkileyeceğini göz önünde bulundurmak gerek.
Google TrustRank: Öncelikle TR ‘ın bir web aracı ile ölçülebilir bir değer olmadığını belirterek başlamak istiyorum. Peki nedir diye sorarsanız. Güvenirliği yüksek olan temel(kök) siteler belirlenir. Bu sitelerden link çıkışı alabilen bir başka sitede çıkış aldığı sitenin TR’ ından biraz daha düşük bir değere sahip olur. Bu böyle azalarak devam eder. Bu durumda TR’ ı kendi sitemizden fazla olan sitelerden çıkış almamız olumlu olarak döner. Ayrıca TR’ ın ortaya çıkışı da PR’ ın seo üzerindeki etkisini yitirmesine sebep olmuştur. Ve birde TR’ ı düşük siteden link çıkışı almak ise tam tersi kötü bir izlenime sebep olur.
Link Wheel: Yine kelime anlamından yola çıkmak istiyorum. Wheel, döngü manasına geliyor ve link ile birlikte bağlantı döngüsü manasına geliyor. Özellikle güvenilir uzantıları olan sitelerden(wordpress, blogger…) oluşturulan paravan bloglardan sık oranda backlink alınarak sitenin yükseltilme çalışmasıdır. Oluşturduğunuz paravan blogların hepsi sizi işaret ettiğinde döngü tamamlanmış oluyor.
Alexa değeri: Dünya üzerinde (ya da her ülkenin kendi üzerinde) sitelerin tıklanma oranının sıralandığı bir sayaçtır. Google bu sayacın sonuçlarına değer vermektedir. Ayrıca nekadar düşük olursa okadar makbul oluyor. Ölçmek için hem eklentiler hem online ölçüm yapan siteler mevcut. Örneğin wmaraci‘ ya girip site url’ iniz ile sıranızı öğrenebilirsiniz.
Dmoz Kaydı : Dünya üzerindeki kaliteli sitelerin tutulduğu bir kayıt sistemidir. Doğal olarak arama motorları buradan yararlanırlar. DMOZ editörlüğü gönüllülük esasına dayanır ve editörler kayıt olmak için başvuran siteleri kılı kırk yararcasına incelerler. Belli kriterleri mevcuttur tabiki : Özgün içerik, iyi tasarım, index durumunuz, güncelliğiniz…
Web Master Tools: Hemen her arama motorunun kendine has web yönetici araçları vardır. Yine ilk kaynağımız olan google’ ın web yöneticisi araçlarına gmail hesabınızla bağlanabililirsiniz. Başka bir yazımda bunlara uzunca değineceğim.
Robots.txt: Robots .txt uzanıtılı olarak oluşturulan bir dosyadır. En önemlisi arama motoru botlarının sitede ilk uğradığı adres olmasıdır. İçeriğindeki satırlar botlara yardımcı olarak yol gösterirler. İlk uğranan adres olmasından ötürü de bulunması önemlidir.
Site Map: Sitemizin arama motorlarınca anlaşılmasında yol gösterici bir haritadır. İndekslenme işlemi için arama motoru botlarına önce kısaca bir bilgi verip sonrasında taranarak index almasını sağlar.
Nofollow: Arama motorlarına “ben bu siteye referans olmuyorum” mesajı vermek için kullanılan kod parçasıdır. Yani bizim sitemizden çıkan linklerin bir başkasına backlink olmasına engel olur. Nasıl kullanıldığını öğrenmek ve daha ayrıntılı bilgi edinmek için buyrun.
Content: Sitenizin içeriğidir, benim şuan yazmakta bulunduğum yazı gibi mesela 🙂 Contentin en önemli özelliği ise özgün olmanızdır. Özgün içerik her zaman iyi ve kaliteli içeriktir.
Bu yazımda temel ve olumlu kavramlar üzerinde durdum, birde olumsuz kavramlar var ki onlar da gelecek yazıya.