Universiteplus’da başladığım derslere ilişkin notlarımı yayınlamak, çıkarımlarımı paylaşmak için kategorilerime bir yenisini “Sosyal Medya Stratejileri” ni ekledim. Buradaki gözlemlerim çok büyük çoğunlukla derse dayalı çıkarımlarım ve ödevler olacak , o sebeple zaman zaman dağınık konulardan bahsedebilirim 🙂
Blog hayatım 2 sene kadar öncesine dayanıyor. Gözlemlerimi paylaşmak, bir kişiye bile faydalı olmuş olma fikrine sahip olmak ve en önemlisi yazmaktan keyif aldığım için yazıyorum. Bir de zaman zaman unuttuklarımı kendime de anımsatmak için…
Daha önce hiç blog yazmayan arkadaşlar için hemen kolayca faydalanabilecekleri hizmetleri paylaşmak istiyorum :
*Blogger
*Wordpress
*Tumblr
Tabi bütün bunlar yerine eğer bilgisayarla ilgilenmeyi seviyor ve bu işler ile haşır neşirler ise kendi isimlerine alınmış bir domain(alan adı) yani “ www.adınız-soyadınız.com/net/org “ ile başlamak daha da heveslendirici olacaktır.
—Takip ettiğim dersler gereği bloğumun bir kısımında kendimden bahsetmem gerekiyor. Bunun için sitemde var olan hakkımda kısmı bu işi benim için yapacaktır. Kursa başlama sebebim yaptığımız iş ile ilintili olması ve kendimde eksik bırakmam istememem. Dijital pazarlama gittikçe büyüyen bir pazar iken sosyal medyanın ise yadsınamaz katkıları olduğu kanısındayım. —
Pazarlama ve Sosyal Medya
Dijital pazarlamanın en önemli alanlarından bir tanesi tabi ki sosyal medya.Burada ise pazarlamanın ilk adımını “dinlemek” oluşturuyor. Herhangi bir planlama yapmadan, içerik oluşturmadan önce oldukça iyi bir gözlem yapıp dinlemek işin sırrı.
Artık marka bilinilirliği yeterli değil, aktif olarak iletişim önemli. Kullanıcılarınızın önemi de oldukça büyük.İyi analiz edebilmeli, doğru verileri elde edebilmeliyiz. Müşterilerle etkileşim sağlama yöntemleri neler dersek ?
En çok kullandığımız araçlar aşikar. Firmalar için Facebook ile başlarsak, müşteriye direk ulaşmak için neredeyse e-mail kullanımının bile önüne geçmiş durumda. Etkinlik açısından ise geniş ulaşım mevcut olurken “Facebook yorgunluğu” söz konusu. Twitter ise direk ve anında iletişimde kullanılıyor, Linkedin ise işe alımlar için etkin.
Sosyal Ağlar için SWOT Analizi
SWOT analizi bir değerin güçlü, zayıf , fırsat tanıyan ve tehdit içeren yönlerinin tablo halinde ortaya konulmasının genel ismi. Baş harfleri ingilizce kelimelerden geliyor(Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats ).
Kullandığımız ağların olumlu ve olumsuz yönlerine değinecek olursak :
Twitter için anlık etkileşim oldukça mühim. Güçlü yönleri geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olması. Bu durumda istediğimiz içeriği doğru hazırladığımız takdirde sonucu da hızlı yayılmış bir şekilde görmemiz mümkün. Aşırı etkileşim sonucunda meydana gelen yorgunluk , hızlı iletildiği gibi tweetlerin çabuk kaybolması ve zayıf bir ölçülebilirliğe sahip olması da olumsuz yönlerinden. Twitter kullanılırken özellikle firmalar için planlama yapılmalı ve içerik oluşturulmalı. Oluşabilecek ani ve olumsuz durumlar içinse kriz yönetimi önceden planlanmalı . Özellikle negatif kullanıcı yorumları için ya da rahatsız edici kullanıcılar tespit edilirken kırıcı olmamaya özen gösterilmeli.
Facebook…Sosyal ağların içerisinde en aktif site dersek yalan olmaz sanırım. Bir başka en önemli özellik ise “hedefli reklam”. Yaş aralığından cinsiyete, lokasyon hedeflemeleri de dahil doğru kitleye ulaşmak için ideal bir alan olurken olumsuz özelliği ise yine aslında bütün sosyal medyada yer alan yorgunluk. Kullanımda önemli nokta bir etki yaratmak, bunun yanısıra marka etkileşimi yapmak önemli. Negatif durumlarda ise kriz yönetimi oldukça mühim. Kullanıcı tavsiyeleri olumsuz da olsa hele ki hatalı bunu dikkate alarak pozitife çevirmek oldukça önemli…
(Daha sonra Facebook ile ilgili konuları detaylı olarak inceleyeceğiz.)
Linkedin ise iş kullanıcıları için ideal bir alan. İş ile ilgili faydalı bilgilerin paylaşıldığı , soru-cevap guruplarının bulunduğu bir platform. Yalnız burada da gruplardan oluşan yorgunluğa dikkat etmek gerekiyor. Diğer sosyal ağlar aksine burada olumsuz geri dönüş oldukça az görülse de kriz yönetimine dikkat edilmelidir.
Kriz anlarında ortak olarak dikkat edilmesi gereken bir nokta ise olumsuz geri dönüşlerin ortadan kaldırılması yerine ilk adımın eğer suçlu isek bunu kabul ederek telafiye ve olumluya dönüştürmek.
Kanal bazında ölçümlemenin geri dönüşleri
Ölçümleme yapabilmek için pek çok araç mevcut. (Detaylı bir başka makalede size bunları tanıtmayı düşünüyorum. ). Farklı sosyal ağlarda bu ölçümlemeleri değerlendirmek istersek : Facebook için müşteri memnuniyeti, reklamların gerçek hayata dökülmesi önemliyken ; twitter içinse bu durum müşteri kazanma ve etkiye dönüşüyor. Linkedin içinse aynı konu işe alım sürecindeki etkisi, farklı fikir ortaya çıkarma ve problem çözümü önem kazanıyor.
Sosyal Medyada Raporlamaya Giriş
Yine ağ ağ inceleme yapacak olursak eğer
Facebook için : Amaçlar ve sonuçlar hakkında bütün paydaların dahil edildiği bir raporun hazırlanması oldukça önem kazanıyor. İstenilen hedefe ulaşılamaması halinde ise strateji değişikliğinin yapılmasında fayda görülüyor. Önümüzdeki makalelerde detaylı Facebook durumlarına değineceğim
Aslında kısaca mühim olan şey : dinlemek, sıcak bir karşılama yapmak. Negatifi pozitife çevirebilmek. İçeriği de uzaman şekilde geliştirmeliyiz. İyi içerik zaten bizi ayakta tutan şey oluyor.(Matt Cuts’ın hep dediği gibi : “content is king 🙂 “) Marka farkındalığından ziyade bir değer yaratmaya odaklanmamız gerekiyor. Yani beğenilme ve etki yaratma farklı şeyler ve mühim olan etki yaratabilmek. Bütün çalışmaların sonucunda ölçümleme yapılabilmesi en ciddi gereklilik. Gerekli durumlarda strateji değişikliğine gidebilmek de doğruyu bulabilmek adına önemli.
Yeni makalede sosyal medya araçlarının pazarlama için en iyi kullanımından bahsedeceğim.
Uzun bir yazı olduğunu fark ettim, sabırla okuyanlara çok teşekkür ederim.