Bu yazının kafamdaki zamanlaması aslında bütün seriyi tamamlayıncaydı. Ancak bir süredir Work and Travel ile ilgili okadar çok soru aldım ki ufak bir öncelik değiştirmesi yapmak istedim. Sorular arttıkça da yenilerini ekleyip güncelleme yaparak faydalı olmayı umuyorum.
1- Work and Travel için gitmeden nelere harcama yaptın ?
Benim de Work and Travel ‘ a karar verdiğimde ilk aklıma düşen soru buydu doğal olarak. ” Nekadara mâl olacak ?”. Pasaport alma işlemleriyle harcamaya başladığınız para en son vize için yatırılan harç ile son bulacak. Net bir rakam vermek pek mümkün değil çünkü her WAT şirketinin ücretlendirmesi farklı olabiliyor. Ama iyi çalışırsanız masrafınızı geri kazanıp üstüne gezmenizi de rahatlıkla yapabilirsiniz diyebilirim gönül rahatlığı ile. Uyarım uçak bileti hakkında olacak, sözde araştırarak aldığım uçak biletinden ciddi kazık yediğimi öğrenince çok üzülmüştüm sizde üzülmeyin 🙂 iyice araştırıp fırsatları yakalamaya çalışırsanız eğer çok makul fiyata getirebilirsiniz.
2-Work and Travel için verdiğin paraya değdimi ?
Evet kesinlikle değdi. Çok yoruldum, zaman zaman sıkıldım, çok çalıştım, kendi paramı kazanmanın güzelliğini öğrendim (dolar bazında daha da kıymetli oluyor 😛 ), sabretmeyi öğrendim, farklı bir kültür öğrendim, normal şartları gitmenin -hele ki öğrenciyken- zor olduğu yerlere gittim…
3-Oradaki giderlerin nekadardı ?
Bu gittiğiniz eyalete ve işinizin şartlarına göre herkes için farklı olacak bir konu. Kimi yerler oldukça ucuz olabilirken benim çalıştığım ada oldukça pahalıydı. Ama gider olarak kalacak yer ve yemek başlıca masraflar.
4-Barınmayı nasıl hallettin ?
Barınma konusunda iki seçeneğiniz oluyor, çalışacağınız yer kalacak yeri de temin edebilir yada gittiğinizde kendiniz bulabilsiniz belki aracı şirketinizde ayarlayabilir. Benim kalacak yerim işverenim tarafından temin edildiği için sıkıntı çekmedim. Ancak ikinci durumda biraz şanssızlık olup dışarda kalma riski var (Kaldı ki aynı adada sonradan tanıştığımız arkadaşlarımızın başına gelmiş, bir hafta kadar evsiz kalmışlar )
5- Work and Travel için ingilizce seviyesi çok önemli mi ?
İngilizce seviyesi elbette önemli. Sıfır gidip harikalar yaratmayı beklememek gerek. Ama muhteşem bir ingilizce de beklemiyor kimse sizden. Buraya gelen turistler gibi düşünüyorum ben, onların türkçe konuşma çabası gibi 😀 Yani ingilizce seviyesi işinizi çok zorlaştırmayabilir ancak çok kolaylaştıracağı kesin.
6-Amerikada tanıdık kimse yok, zor oldu mu?
Bunun riskini alarak oraya gitmek gerek. Uçağa bindiğinim andan itibaren yalnız olduğumu hissettim. Başlarda biraz zor olsa da iki hafta içinde uyum sağlanıyor. Öyle ki dönerken ayrılmak istemediğim, güzel bağlar kurduğum arkadaşlarım oldu. Amerikanın farklı eyaletlerinde olan ve Türkiye ye bile gelmeyi düşünen arkadaşlarım var orada.
7-Son sınıfım Work and Travel’a gidebilir miyim ?
Ben de son sınıftım. Binbir türlü hurafe dolanıyor bunun hakkında. Yok efendim son sınıfları çok sıkıştırıyorlar vize vermemek için, çok soru soruyorlar vs.vs.vs. Vize görüşmesi için 2,5 üstü not ortalamanızı ve güler yüzünüzü cebinize koyup gidiyor ve vizeninzi alıyorsunuz 🙂 -tabi bide vizeye kadar size “tabiki alacaksın” diye destek olacak en az bir kişi olursa çok daha kolay oluyor -. Ayrıca Work and Travel sırasında pek çok son sınıf öğrencisi ile de karşılaştım.
8- Work and Travel vize görüşmesinde neler etkili ?
Burası tamamen kişisel görüşümdür. Yukarıda da dediğim gibi : ortalama + ingilizce + güleryüz + biraz özgüven. Belki bunların yanında okuduğunuz bölümünde etkisi olabilir.
9- Yeme içme kısmını nasıl hallettin ?
Biraz özenli olmak gerek tabi yemek konusunda. Özellikle bizler inancımız dolayısıyla domuz eti diyince “aman ha” diyoruz haliyle. Bu sebeple et adına 3 ay tavuk yemekten içimden civciv çıkmadığı için şanslıyım sanırım 🙂 onun dışında mandalinayı bile soyup paketleyip rafa koymaları garibime gitse de biraz alışınca aç kalmadım.
10- Gerçekten para kazanılıyor mu yoksa tecrübemi kazanılıyor ?
Bu tamamen beklentiye bağlı. İkisinide yapmak için hem vaktiniz hem fırsatlarınız olacak. Ancak WAT köşeyi döneceğimiz bir program da değil bir dil kursu da değil hayatın belli bir döneminde yakalanacak hoş bir fırsattı benim için 🙂
11- Yalnız gitmek sıkıntı oluyor mu ?
Buna da kesinlikle hayır diyorum. Zaten bir Türkle karşılaşmanız muhtemel 🙂 Karşılaşmadınız diyelim ingilizceniz için daha büyük bi şans bence. Biraz cesaret her şeyi çözecek…
Şimdilik karşılaştığım sorular bunlar. Bu yazıyı gerekli sıklıkta güncelleyeceğim, hepimizin aklında gidene kadar deli gibi dönen sorulara cevaplar vermek adına…